Jumlah April pax meningkat 26 peratus ibu berkata operasi lapangan terbang Macau
togel

Jumlah April pax meningkat 26 peratus ibu berkata operasi lapangan terbang Macau

Lapangan terbang Macau menjangkakan jumlah pergerakan penumpang kira-kira 26 peratus lebih tinggi pada April berbanding Mac, menurut maklumat yang diberikannya kepada GGRAsia.

Macau International Airport Co Ltd, sebuah badan yang juga dikenali secara tempatan sebagai CAM, memberitahu GGRAsia ia meramalkan “lebih 125,000” pergerakan penumpang pada April: peningkatan 25.6 peratus berbanding Mac. Pada bulan Mac, lapangan terbang itu telah mengendalikan 99,472 pergerakan penumpang: 51,786 ketibaan, dan 47,686 pelepasan.

Berdasarkan permintaan setakat bulan ini, penerbangan oleh: Cambodia Angkor Air; Cambodia Airways; Syarikat Penerbangan Lanmei; dan Scoot Tiger Airlines, akan menjalankan penerbangan antara Macau dan masing-masing, Phnom Penh, Kemboja, Sihanoukville di Kemboja, dan negara kota Singapura. Tetapi Gates Of Olympus penerbangan yang dirancang sedemikian boleh berubah, tertakluk kepada pengaturan terakhir syarikat penerbangan, kata CAM.

Pada bulan Mac, lapangan terbang Macau mengendalikan 1,311 pergerakan penerbangan komersial, lebih tinggi daripada anggaran awalnya hanya 1,166 .

Sepanjang Mac, sejumlah 13 syarikat penerbangan menghubungkan Macau ke 24 destinasi, majoriti di tanah besar China, menurut CAM.

Mereka termasuk: Shanghai, oleh masing-masing Air Macau, China Eastern Airlines, Shanghai Airlines, Spring Airlines dan Juneyao Airlines; serta Hangzhou dan Xiamen, dilayan oleh Air Macau dan Xiamen Airlines.

Bandar tanah besar lain yang dikaitkan pada Mac ialah: Beijing, Nanjing, Chengdu, Changzhou, Ningbo, Taiyuan, Nanning, Jieyang, Yiwu, Qingdao, Chongqing, Wenzhou dan Tianjin, semuanya melalui Air Macau.

Bandar Jinjiang dan Fuzhou di China – kedua-duanya di wilayah Fujian – juga antara destinasi penerbangan Mac, dan dilayan oleh Xiamen Airlines.

Destinasi lain yang diliputi pada bulan Mac ialah Taipei di Taiwan, melalui Angka SDY perkhidmatan yang dikendalikan masing-masing oleh Air Macau, EVA Air, dan Starlux Airlines, menurut CAM. Pada bulan itu, lapangan terbang Macau juga mengendalikan penerbangan sewa ke Manila, Filipina; Yangon, di Myanmar; dan Danang dan Hanoi, di Vietnam, dikendalikan oleh Philippine Airlines, Myanmar National Airways dan Vietnam Airlines.

Pada suku pertama, lapangan terbang Macau mengendalikan 203,406 pergerakan penumpang: 78.3 peratus kurang daripada suku yang sama tahun lalu, apabila jumlahnya ialah 936,246. Dalam tiga bulan pertama 2020, kebanyakan ketibaan adalah pada bulan Januari sebelum permulaan wabak, data CAM telah menunjukkan.

Macau baru-baru ini menyaksikan peningkatan yang stabil dalam jumlah ketibaan pelawat, kata Pejabat Pelancongan Kerajaan Macau (MGTO) dalam satu kenyataan hari ini.

Purata volum harian ialah 27,404 ketibaan pelawat selama tujuh hari dari 9 April hingga 15 April termasuk. Pada 16 April – hari Jumaat – jumlah ketibaan ialah Totobet SGP 34,252 ketibaan, jumlah harian tertinggi sejak permulaan wabak Covid-19 tahun lepas, kata MGTO.